Vajinismus bir kızlık zarı problemi midir, yoksa tamamen psikolojik bir sorun mudur? Cinsel ilişkiye girememe ile kendisini gösteren vajinismus sorununda kızlık zarının ameliyatla alınması hangi durumlarda yapılmalıdır? Vajinismus tedavisi kızlık zarına zarar verir mi? Tüm bu konuları ele almak için öncelikle vajinismus ve kızlık zarı ile ilgili genel bilgiler verelim.
Kızlık zarı tıpta “himen (hymen)” olarak bilinmektedir.
Kızlık zarı nerededir?
Kızlık zarı (himen) vajinanın hemen girişinde yer alan 1.5 - 2 mm ebatlarında çoğu zaman ince ve elastik bir deri katlantısından oluşmaktadır. Genellikle halka şeklinde ve ortası deliktir. Bu delikten adet kanı dışarıya akmaktadır.
Kızlık zarı yapısı nasıldır?
Kızlık zarının yapısı çoğu zaman elastik ve yumuşak olmasına rağmen, bazen fibrotik (sert) olabilir. Bu durum sert veya ‘rigid hymen’ olarak adlandırılır. Farklı görünümlerde de olabilir.
Kızlık zarı tipleri
Kızlık zarının doğuştan gelen farklı yapısal çeşitlilikleri de vardır.
Anüler tip- Yuvarlak halka şeklindedir. En sık görülen kızlık zarı tipidir.
Septalı tip- Ortası perdeli, yani ara bölmelidir. Bu şekilde girişte bir büyük delik olması gerekirken, birden fazla küçük delikler vardır ve giriş daralmıştır.
Yarımay tip- Yüksek kenarlı yapıdan dolayı cinsel birleşme ya hiç gerçekleşemez ya da ağrılı şekilde gerçekleşir.
Cribriform tip- Nadir görülür. Kızlık zarı elek gibi küçük küçük pek çok deliklerden oluşmaktadır.
İmperfore (deliksiz) tip- Çok nadiren görülür. Ortasında delik bulunmaması nedeniyle, kişi buluğ çağına geldiğinde adet görememe ve karın ağrısı şikâyetleri yaşamaktadır. Bu durumda, kızlık zarı cerrahi olarak açılır.
Cinsel ilişkiye girememe kızlık zarı yapısı nedeniyle olabilir!
Vajinismus ilişki sırasında birleşme anı geldiğinde kaygı ile kadının kendisini kasması ve cinsel birleşmeye engel olması halidir. Çoğu zaman durum tamamen psikolojiktir; korku ve kaygıyı azalttıkça sorun rahatlıkla çözüme kavuşmaktadır. Ancak her 100 kadının 10-15’inde yukarıda sayılan kızlık zarına bağlı doğuştan gelen kusurlar (perdeli kızlık zarı, sert kızlık zarı, elek şeklinde veya yarımay kızlık zarları) nedeniyle vajinismus sorunu gelişebilir.
Kızlık zarı cinsel ilişki sırasında vajinal girişi kapatarak penisin girmesine engel olabilir. Kasılmaların da etkisi ile cinsel birleşme hiçbir şekilde gerçekleşmeyebilir veya oldukça ağrılı şekilde gerçekleşebilir.
Vajinismusta kızlık zarı problemleri nasıl anlaşılır?
Vajinismus veya cinsel ilişkiye girememe / ağrılı birleşme sorunu yaşayan her kadına, daha ilk seansta deneyimli bir jinekolog tarafından jinekolojik bir muayene yapılmalıdır. 10-15 saniye süren bu basit jinekolojik muayenede; kızlık zarı ile ilgili doğuştan gelen bir kusur olup olmadığı kolaylıkla belirlenebilmektedir. Bunun neticesinde kızlık zarının çıkartılması veya kesi atılması gibi işlemler uygulanabilir.
Kızlık zarının çıkartılması
Aşırı düzeyde sert, kalın ve etli bir yapı mevcutsa kızlık zarının çıkarılması operasyonu yapılmalıdır. Kızlığın cerrahi olarak alınması lokal veya sedasyon (hafif uyku) anestezisi eşliğinde olabilir. Bu basit operasyon ortalama 10-15 dakika sürer ve operasyondan hemen sonra normal hayata dönülebilir.
Kızlık zarının ameliyatla alınması işlemi ileriki dönemlerde gebelik, gebe kalma ve doğum yapma ile ilgili hiçbir soruna yol açmaz. Cinsel hazzı etkilemez. Deneyimli jinekolog hekimler tarafından yapıldıktan sonra riski yok denecek kadar azdır.
Kızlık zarı çıkartılması ameliyatı ‘Himenektomi’ (Hymenectomy) olarak da bilinir.
Vajina genişletme ameliyatı
Kızlık zarı kalın ve vajina girişinde darlık olan vajinismus hastalarında kızlık zarı çıkartılırken vajina girişi de rahatlatılabilir (Vajina girişi genişletme operasyonu). Böylelikle cinsel ilişki son derece rahat bir hale gelecektir.
Kızlık zarının kesilmesi
Hafif yüksek kenarlı ve ince yapıdaki kızlık zarları cinsel ilişkiye girme ile ilgili sorun üretiyorsa çıkartılmaya gerek duyulmadan, basit bir şekilde kesilebilir. Böylelikle vajina girişi genişlemiş olacaktır. Kızlık zarının kesilmesi operasyonu bir dakikadan kısa sürer, genelde lokal anestezi (bölgesel uyuşturulma) ile yapılır. Küçük bir kesi olduğundan genelde dikiş atılmasına da gerek yoktur.
Kızlık zarı kesim işlemi ‘Himenotomi’ (Hymenotomy) olarak da bilinir.
Vajinismusta kızlık zarı ameliyatları her zaman yapılmamalı
Vajinismus sorunu yaşayanların pek çoğunun kızlık zarları gereksiz yere alınmaktadır. Kızlık zarı ile ilgili bir sorun olmadığı sürece ameliyatla kızlığın alınması yanlıştır. Bu tür uygulamalar kesinlikle sorunu çözmeyeceği gibi çözümü daha da zorlaştırmaktadır.
Diğer taraftan, kızlık zarına bağlı fiziksel sebeplerle cinsel ilişkiye girememe veya ilişki sırasında acı duyma şikayeti nedeniyle cerrahi işlemler geçiren hastalara psikolojik destek de sağlanmalıdır. Çünkü her ne kadar fiziksel sorun giderilmişse de, zaman içinde psikolojik kaygılar da yerleşmektedir. O yüzden ameliyat sonrası cinsel terapi de önermekteyiz.
Özetle; vajinismus sorunu isminde “vajina” geçse de aslında sorun çoğu zaman vajinada veya zarda değildir. Genelde psikolojiktir ve cinsel tedavi gereklidir. Ancak bazı durumlarda zarın doğuştan gelen anormallikleri cinsel birleşmeye engel olabilir. Bu tür durumlarda zarın ameliyatla çıkartılması (himenektomi) veya kızlık zarı üzerine kesi yapılarak vajinal girişin açılması (himenotomi) operasyonları yapılabilir. Diğer taraftan, kızlık zarına operasyon yapılmış olsa da daha sonrasında psikolojik destek amaçlı vajinismus tedavisi gerekebilir. Çünkü vajinismus hastalarının pek çoğunda kızlık zarına yapılan işlemden ötürü de korku ve kaygı gelişebilmektedir.
1979 doğumlu, evli ve 2 çocuk annesidir. 2002 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra 2002-2008 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Bölümünde ihtisas yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı oldu.
Copyright © 2022 Samsun Vajinismus Tedavisi | Jin.Op.Dr. Sevinç BİLGİN
Hizmetlerimizin kullanımını kolaylaştırmak için çerezleri kullanıyoruz. Çerezlerin sabit sürücünüze kaydedilmesini istemiyorsanız, Tarayıcınızın ayarlarını değiştirebilirsinizKullanım Koşulları