Vajinismus hastaları aylarca, hatta bazen yıllarca yaşadıkları bu cinsel sorunlarından ötürü çocuk yapma düşüncesi ile aşılama tedavilerine başvurabilirler. Vajinismus hastalığını cinsel terapi ile yenmek yerine aşılama, yumurtlama, tüp bebek ve mikroenjeksiyon gibi kısırlık tedavilerine başvurmak ne kadar doğrudur? Bu bölümde vajinismus ve aşılama konusu ele alınmaktadır.
Aşılama nasıl yapılır?
Adetin genelde 2. ile 5. günleri arasında başlanılan bazı ilaç tedavileri ile yumurtalıkların çalıştırılması ve yumurta üretimi sağlanır. Ultrason takiplerinde belli bir ölçüye ulaşan, içinde yumurta içeren ‘foliküller’, karından veya kalçadan yapılan ‘çatlatma iğnesi’ ile çatlatılır. Bu şekilde yapılan çatlatma iğnesinden yaklaşık 36 saat sonra yumurtlama (ovulasyon) olayı gerçekleşecektir. Bu dönemde erkek eşten mastürbasyon yolu ile alınan meni (ejekulat, semen) laboratuar ortamında özel bir işlemden geçirilir ve meni içindeki sağlıklı spermler elde edilir. Bir tüp içerisinde laboratuardan verilen sağlıklı spermleri içeren bu solüsyon özel bir kateter ile, jinekolojik muayene pozisyonunda yatan ve vajinası içerisine ‘spekülum’ adında bir alet yerleştirilerek vajinası açılan kadının rahim içine enjekte edilir. İşlem ortalama olarak 5-10 dakika sürer.
Aşılama kimler için uygundur?
Aşılama işlemleri infertilite (kısırlık) tedavilerinde daha çoklukla erkek eşteki sperm problemlerinde, kadındaki yumurtlama sorunlarında, endometriosis hastalığında ve açıklanamayan kısırlık olgularında kullanılmaktadır.
Vajinismus hastalarında aşılama ile gebelik tedavisi verilmesinin bir anlamı yoktur. Çünkü vajinismus bir cinsel sorundur, direkt olarak bir kısırlık problemi değildir.
Vajinismus hastalığı için aşılama yapılması uygun değildir! İşte aşılamanın dezavantajları:
1) Vajinismus tedavisindeki başarı oranı çok daha yüksektir.
Aşılama tedavilerinde başarı oranı ortalama % 8-12 arasıdır. Bu oran bir anlamda % 90 oranında başarısızlık demektir. Vajinismus tedavi başarı oranı ise doğru ve bilimsel yöntemlerle %100 civarındadır.
2) Hormon ilaçları ve yan etkileri
Aşılama ve tüp bebek tedavileri sırasında hastalara uygulanan hormon ilaçlarının yan etkileri oldukça fazladır. Tüp bebek işlemlerinde deneme sayısı arttıkça erken menopoz riski de çoğalır.
3) Vajinismus hastaları aşılama tedavisi sırasındaki tüm jinekolojik muayene ve ultrasona girmede sıkıntı yaşarlar.
Aşılama tedavisi sırasında, yumurtalıklar izlenirken hastalar genelde 3-4 kez alttan (vajinal) ultrasona girmek durumundadırlar. Daha önceden tedavi olmamış olan vajinismus hastaları, kısırlık tedavisi sırasında yapılan tüm jinekolojik muayenelerde, alttan ultrason tetkiklerinde ve aşılama işlemi sırasında her zaman için sorun yaşamaktadırlar. Özellikle aşılama sırasında vajina içerisine ‘spekulum’ aletinin takılması gerekeceğinden ötürü genel anestezi uygulaması şarttır.
Önceden vajinismus tedavisi almamış olup, vajinismus hastalığı devam eden hastaların vajinal ultrasona girmesi sorun oluşturacağından karından ultrason tetkiki daha uygun bir yaklaşım olacaktır. Karından yapılan ultrasonlardaki görüntü netliği vajinal ultrasonlara göre daha düşüktür. Bu nedenle aşılama sonrası gebelik şansı da azalacaktır. Yumurta izleminde ultrasonun vajinal yoldan ve genel anestezi altında yapılması ise anestezi risklerini barındırmaktadır.
4) Aşılama sonrası gebeliklerdeki riskler daha fazladır.
Aşılama tedavisi ile oluşan gebeliklerde düşük yapma (abort),dış gebelik (ektopik gebelik) ve ikiz – üçüz gebelik gibi riskler, normal yolla hamile kalanlara göre daha yüksektir.
5) Aşılama tedavilerindeki maliyetler de göz ardı edilmemelidir.
Aşılama tedavilerin kullanılan ilaçların, ultrason izlemlerinin, sperm yıkanması için laboratuar ücretlerinin ve aşılama işleminin maliyetleri göz ardı edilmemelidir. Ayrıca tek bir aşılama işleminde ortalama başarı oranı % 10 oranında olup, 2 veya 3 kez aşılama yapıldıktan sonra gebelik oluşmadığı takdirde tüp bebek işlemine geçilmesi de toplamdaki maliyetleri arttırmaktadır.
6) Hamilelik oluşsa bile cinsel ilişki normale dönmeyecektir.
Aşılama sonrasında gebelik oluşsa ve hatta kişi doğum yapsa dahi cinsel ilişkiye girememe sorunu devam edecektir. Vajinismus problemi için verilen tedavi sonrasında hem gebelik şansı çok daha yüksek hem de normal bir cinsel hayat sağlanmış olacaktır.
Vajinismus tedavisi sonrasında verilen bilişsel – davranışsal cinsel terapiler ve trans teknikleri ile kısa sürede ve kalıcı şekilde çözüme kavuşmak mümkündür.
7) Aşılama yoluyla gebelik elde eden vajinismus hastalarındaki doğum şekli çoğu zaman sezaryendir.
Aşılama yolu ile hamile kalan vajinismus hastalarındaki doğum korkularından dolayı doğum şekli sezaryen olacaktır. Sezaryen ameliyatın da hem cerrahi hem de anestezi açısından riskleri mevcuttur. Vajinismus hastalığı tedavisi yapıldıktan sonra hastalar normal doğum yapma şansına sahiptir.
8) Aşılama tedavisi ile gebelik ve sonrasında doğum olsa da vajinismus problemi devam edecektir.
Aşılama sonrası gebe kalıp sezaryenle doğum yapan vajinismus hastalarında cinsel sorun devam edecektir. Cinsel sorun, zamanla bir evlilik sorununa dönüşebilir. Çünkü cinsellik evlilik kurumunun sağlıklı bir şekilde devamı için son derece önemli bir unsurdur. Tam olarak çözümlenmemiş cinsellik problemi zaman içerisinde aldatma veya boşanmaya kadar giden bir sürece neden olabilir.
Aşılama ve tüp bebek işlemi yerine vajinismus tedavileri
Vajinismus sorunu modern, etik, bilimsel vajinismus tedavileri ile kalıcı bir şekilde çözümlenen bir cinsel problemdir. Vajinismus tedavisi için ilk ve en önemli adım, öncelikle iyi bir araştırma yapılarak uygun bir merkezin bulunmasıdır. Daha sonrasında da çözümün ertelenmemesi için bir an evvel tedaviye başlanması şarttır. Sorunun çözümü ertelendikçe, bu cinsel problem farklı boyutlar kazanmakta, işin içinden çıkılamaz bir hal almaktadır.
Vajinismus sorunu cinsel terapiler ile çözümlenebilir. Vajinismus hastaları bu cinsel sorunlarından kurtulduktan sonra normal hayatlarında da çok rahat bir şekilde muayene olabilmekte, doğum korkularını yenmekte ve normal doğum yapabilmektedirler.
Kısırlık tedavileri; aşılama, yumurtlama, tüp bebek ve mikroenjeksiyon gibi yardımcı üreme teknikleri infertilite (kısırlık) sorunu yaşayan hastaların çocuk edinmelerinde çok önemli avantajlar sağlamaktadır. Ancak vajinismus sorunu yaşayanlarda aşılama ve diğer kısırlık tedavileri asla önerilmemektedir.
1979 doğumlu, evli ve 2 çocuk annesidir. 2002 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra 2002-2008 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Bölümünde ihtisas yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı oldu.
Copyright © 2022 Samsun Vajinismus Tedavisi | Jin.Op.Dr. Sevinç BİLGİN
Hizmetlerimizin kullanımını kolaylaştırmak için çerezleri kullanıyoruz. Çerezlerin sabit sürücünüze kaydedilmesini istemiyorsanız, Tarayıcınızın ayarlarını değiştirebilirsinizKullanım Koşulları