Değişik nedenler sonucunda ortaya çıkabilen vajinismusun değişik türleri, görülen farklı çeşitleri vardır. Vajinismus tanım olarak cinsel soğukluktan farklıdır.
Vajinismus Türleri Nelerdir?
Primer Vajinismus (Birincil vajinismus): Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumudur. Primer vajinismus kadınlarının pek çoğu aylarca, hatta yıllarca süren evliliklerine rağmen halen bakiredirler.
Sekonder Vajinismus (İkincil vajinismus): Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkün iken yaşanmış bir cinsel veya genital travma sonrası (zor doğum, düşük, kürtaj, travmatik bir jinekolojik muayene, taciz veya tecavüze maruz kalma gibi) gelişen vajinismus durumudur.
Aparoni: Bir takım engellerden dolayı bireyin cinsel ilişkiye girememesidir. Vajinismus da bir tür aparonidır. Cinsel ilişkiye girememe sorunu kadına, erkeğe ve çifte ait faktörlere bağlı olabilir.
Disparoni (Ağrılı penetrasyon, cinsel ilişki ağrısı,ağrılı birliktelik): Cinsel ilişki sırasında ağrı, acı, yanma, batma hissetmektir. Bazen sekonder vajinismus un altında yatan neden de disparoni olabilmektedir. Ancak, ağrılı cinsel ilişki sorunu vajinismus haricinde fiziksel nedenlere de bağlı olabilir (enfeksiyon gibi).
Vulvar Vestibulitis Sendrom (VVS, Vulvar vestibulitis): Kızlık zarı ve çevresi dokuda aşırı derece duyarlılık, hassasiyet oluşu sonucunda vajinismus, disparoni ve anorgazmi (orgazm olamama) gibi şikâyetlerin ortaya çıkması ile ilgili bir sendromdur.
Hastanın kendi ifadesine göre cinsel ilişkinin son derece ağrılı oluşu veya hiç olmaması sonrasında şüphelenilerek yapılan bir jinekolojik muayene ile vajina girişindeki kızarık ve ödemli bölgenin gözlenmesi sonrasında o bölgenin pamuk uçlu bir çubukla dokunulmasıyla ağrıya oldukça duyarlı oluşu sonucunda Vulvar Vestibulit Sendromun (VVS) kesin teşhis edilebilmektedir. Bazı hastalarda ise ödem ve kızarıklık söz konusu değildir. Yalnızca dokunmak ile aşırı hassasiyet mevcuttur.
Vulvar vestibulitis sorunu yaşayanlarda vajina girişinde aşırı düzeyde ağrı, acı, hassasiyet vardır. Kot pantolon veya tayt giyiminde dahi acı olabilir. İlişkideki derin acı ”etlerin bıçakla kesilmesi, açık yaraya asit sürülmesi” gibi keskindir. İlişkide kanama da olabilmektedir.
Vulvar vestibulitis’in tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir. Tedavide ise basit bir cerrahi operasyon ile bu bölgenin çıkarılması sorunu tamamen ortadan kaldırabilir (parsiyel vestibulektomi ameliyatı). Genelde lokal veya bazen de genel anestezi eşliğinde yapılan bu operasyonlar ortalama 20-25 dakika sürmektedir. Daha sonrasında pelvik rehabilitasyon egzersizleri ile sorun kalıcı olarak aşılabilir.
Jinekolog tarafından ilk değerlendirme önemlidir!
Yapılan ilk görüşme sırasında yapılan jinekolog değerlendirmesinde kesin tanı konulabilmekte ve vajinismus türleri ortaya konulabilmektedir. Bu nedenle jinekolojik değerlendirme önem arz eder.
1979 doğumlu, evli ve 2 çocuk annesidir. 2002 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra 2002-2008 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Bölümünde ihtisas yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı oldu.
Copyright © 2022 Samsun Vajinismus Tedavisi | Jin.Op.Dr. Sevinç BİLGİN
Hizmetlerimizin kullanımını kolaylaştırmak için çerezleri kullanıyoruz. Çerezlerin sabit sürücünüze kaydedilmesini istemiyorsanız, Tarayıcınızın ayarlarını değiştirebilirsinizKullanım Koşulları