Vaginismus vagina içindeki kasların irade dışı kasılmasına bağlıdır. Bu kaslar kendiliğinden kasılmaktadır ve rahatlayıp gevşemek kadının elinde değildir.
Peki neden bazı kadınların vücudu böyle bir reaksiyon verir, buna ne yol açar?
Cinsel temas sırasında bedende birçok aktivite olur. Bedenden birçok ileti gelir ve daha önceki bilgi ve tecrübelere bağlı olarak zihinden ve bedenden gelen geri bildirimlerle bu iletiler sinir sistemi tarafından yorumlanır. Vaginismus yaşayan kişiler hem bedenden hem de zihinden gelen çeşitli sağlıksız cinsel iletiler alırlar. PC kas grubunu kontrol eden sinirler bu iletileri bir spazm çağrısı olarak yorumlar ve kasılarak girişi kapatırlar. Kaslara gelen iletiler kadından kadına değişiklik gösterir, dolayısıyla tedavide bu duruma katkıda bulunabilecek birçok potansiyel kaynağı hesaba katmak gerekmektedir. Vaginismusta söz konusu olan negatif duygu ve düşünceler genellikle kolayca görünmezler, bu nedenle detaylı bir şekilde araştırılmaları gerekir. Neden genellikle tek bir şey değil, birçok deneyim ve duygunun sonucudur. Bazı kadınlarda neden hiçbir zaman tam olarak anlaşılmayabilir. Ama iyi haber şu ki vaginismusun üstesinden gelmek için nedenini bilmek de her zaman gerekli değildir. Cinsel olarak sağlıksız düşünce veya duygulara yol açabilecek faktörlerden bazıları aşağıda sıralanmıştır:
Geçmişte yaşanmış bir cinsel taciz
Gebelik korkusu
Ağrı korkusu
Tıbbi / fiziksel bir duruma bağlı olarak ağrılı bir cinsel ilişki yaşamış olmak
Kaygı düzeyinin yüksek olması
Yetersiz cinsel eğitim
Katı ahlaki değer yargıları ile yetiştirilmiş olmak
Çocuklukta şok edici cinsel bir görüntüye maruz kalmak
Aile içi şiddet
Sorunlu anne-baba ilişkisi
Bağlanma korkusu ve yakınlaşma güçlüğü
Eşle ilişki sorunları
Güven eksikliği
Bu faktörlerin neden bazı kadınlarda bir şey yapmazken bazı kadınlarda vaginismusa yol açtığı sorusu akla gelebilir. Şunu söyleyebiliriz ki; kişilerin algılarında ve kişiliklerinde değişiklikler olduğu gibi yaşam deneyimleri ve yaşam deneyimlerine verilen tepkiler de kişiden kişiye çok büyük farklılıklar gösterir.
1979 doğumlu, evli ve 2 çocuk annesidir. 2002 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra 2002-2008 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Bölümünde ihtisas yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı oldu.
Copyright © 2022 Samsun Vajinismus Tedavisi | Jin.Op.Dr. Sevinç BİLGİN
Hizmetlerimizin kullanımını kolaylaştırmak için çerezleri kullanıyoruz. Çerezlerin sabit sürücünüze kaydedilmesini istemiyorsanız, Tarayıcınızın ayarlarını değiştirebilirsinizKullanım Koşulları