Vajinismus Dereceleri
Vajinismusun derecesi tamamen jinekolojik değerlendirme sırasında ortaya konmaktadır. Vajinismus derecesi, düzeyi, ağırlığı ve şiddeti aynı anlamlarda kullanılmaktadır.
Vajinismusun beş ayrı derecesi - düzeyi vardır
(1+): Hafif,
(2+): Orta,
(3+): Ortanın üstü,
(4+): İleri düzey,
(5+): Vücutsal tepkimelerin oluştuğu en ağır vajinismus düzeyi.
Örneğin; bazı kadınlar son derece rahat kendilerini bırakabilirken, bazıları en ufak temasa dahi izin vermezler, bacaklarını açamaz, kendilerini sürekli geriye doğru çekerler.
Vajinismusun derecesi (düzeyi, şiddeti) herkes için farklılıklar gösterebilir. Bu konuda ilk vajinismus sınıflandırması Lamont isimli bir bilim adamı tarafından 1978 yılında yapılmıştır. Lamont, vajinismus hastalarını tıbbi öykülerine ve jinekolojik muayene bulgularına göre 4 ayrı sınıfa ayırmıştır.
Lamont sınıflandırması (Lamont Klasifikasyonu):
1.Düzeyde Vajinismus: En hafif formudur. Bu hastalar muayene sırasında verilen telkinler ile vajinal kaslarının kasılmalarını kontrol edebilmektedirler.
2.Düzeyde Vajinismus: Orta derecede vajinismus formudur. Bu vajinismus hastaları, jinekolog doktor tarafından jinekolojik muayene sırasında verilen telkinlere rağmen, muayene süresince pelvik taban (leğen kemiği içi) kaslarını kasmaya devam ederler.
3.Düzeyde Vajinismus: Ortanın üstü düzeydeki vajinismus formu. Hasta jinekolog hekim tarafından yapılan muayene sırasında kalçasını havaya kaldırır veya yana çeker, bu şekilde jinekolog doktora engel olmaya çalışır.
4.Düzeyde Vajinismus: İleri düzeydeki (şiddetli) vajinismus formu. Bu vajinismus hastaları jinekolog doktor tarafından yapılan jinekolojik muayenede kalçasını kaldırır, kendisini geri çeker, bacaklarını kapatır ve bu şekilde muayeneye engel olur.
Son yıllarda ‘Pacik’ isimli bir bilim adamı da vajinismusun en ağır formu olan 5. derecedeki vajinismus şeklini tanımlamıştır.
5.Düzeyde Vajinismus: En şiddetli, en ağır düzeydeki vajinismus formudur. Jinekolog hekim tarafından yapılan jinekolojik muayene sırasında yaşanan yoğun korkuya bağlı ‘adrenalin deşarjı’ ortaya çıkar. Buna bağlı olarak bu hastalarda muayene sırasında titreme, hızlı soluk alıp verme (hiperventilasyon),çarpıntı, ağlama krizleri, bayılma nöbeti, öğürtü, bulantı, kusma, masadan kaçma, doktora saldırma gibi vücutsal tepkimeler ortaya çıkar.
Vajinismusun sınıflandırılması neden önemlidir?
Vajinismus hastalarının hem tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde, hem de tüm cinsel terapistlerin aynı ağızdan konuşmalarını sağlamak için vajinismus şiddetinin derecelendirilmesi (vajinismus sınıflaması) önem taşımaktadır.
Vajinismus derecesi net olarak ancak jinekolojik muayene sırasında saptanmaktadır!
Vajinismusun derecesi, bir cinsel terapiler konusunda uzman bir jinekolog tarafından yapılan jinekolojik değerlendirme sırasında ortaya konmaktadır. Vajinismus hastalarının çoğu bu jinekolojik muayeneden de korkmakta, çekinmektedirler. Halbuki yapılan jinekolojik değerlendirme yalnızca 10-15 saniye sürer, muayene sırasında herhangi bir alet kullanılmaz, son derece kolay ve rahattır.
Vajinismus düzeyi kişiden kişiye farklıdır!
Bazı kadınlar eşleri ile cinsel temas ve jinekolojik muayene sırasında son derece rahat kendilerini bırakabilirken, bazıları en ufak temasa dahi izin vermezler, bacaklarını açamaz, kendilerini sürekli geriye doğru çekerler.
Vajinismus tedavisine başlarken mutlaka vajinismusun düzeyine bakılmalı ve uygulanacak tedavi yöntemi bu düzeye göre belirlenmelidir. Diğer bir ifade ile vajinismus tedavisi kişinin derecesine uygun şekilde bireyselleştirilmelidir.
Cinsel sorunun nedeni, uygulanacak doğru tedavi yöntemini belirlemede önemlidir.
Verilen vajinismus terapilerinde değişik hasta gruplarına değişik tedavi yöntemleri uygulamaktayız. Uygulayacağımız vajinismus tedavileri hem hastalığın şiddetine, hem de hastanın durumuna göre belirlenmektedir. O yüzden vajinismus hastaları ile yaptığımız ilk görüşme sırasında edindiğimiz bilgiler ve jinekolojik değerlendirme sonuçları yol haritasının belirlenmesinde çok önemli yer tutmaktadır.
Vajinismus düzeyi çok çok ileri düzeyde olsa dahi, uygun tedavi yöntemleri ile çiftin güveninin tam olması ve denilenleri harfiyen uygulaması halinde tedavisi çok kısa bir sürede bitecektir. Vajinismus tedavisine başlarken mutlaka vajinismusun düzeyine bakılmalı ve uygulanacak tedavi yöntemi bu düzeye göre belirlenmelidir. Diğer bir ifade ile vajinismus tedavisi, kişinin derecesine uygun şekilde bireyselleştirilmelidir.
1979 doğumlu, evli ve 2 çocuk annesidir. 2002 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra 2002-2008 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Bölümünde ihtisas yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı oldu.
Copyright © 2022 Samsun Vajinismus Tedavisi | Jin.Op.Dr. Sevinç BİLGİN
Hizmetlerimizin kullanımını kolaylaştırmak için çerezleri kullanıyoruz. Çerezlerin sabit sürücünüze kaydedilmesini istemiyorsanız, Tarayıcınızın ayarlarını değiştirebilirsinizKullanım Koşulları