Myomların çoğu bir şikayete yol açmaksızın, rastlantısal tespit edilirler. Bu myomlarda genellikle tedavi verilmeksizin periyodik olarak takip edilir. Eğer myomlar bazı şikayetlere yol açıyorsa bir takım tedaviler uygulanmaktadır. Tedavide ameliyat kararı, hastanın yaşı, şikayetleri, myom sayısı ve yerleşimi ile hastanın çocuk sahibi olup olmadığına göre verilir ve ameliyatın kapsamı belirlenir.
Myom ameliyatları iki şekilde yapılabilir birinci seçenek miyomun çıkarılması, ikinci seçenek ise rahimin tümüyle çıkarılması şeklinde gerçekleştirilir.
Bu ameliyatlar birkaç farklı yöntemle uygulanabiliyor:
Bu yöntemde, ağrıya veya kısırlığa yol açan ya da sık ve şiddetli kanamaya neden olan küçük miyomlar vajinal yoldan girilerek alınır. Rahmin zarına yakın veya iç tabakasında yer alan myomlar özel bir görüntüleme sistemi ile çıkartılır.
Kapalı ameliyatlar ise laparoskopik veya robotik cerrahi yöntemleriyle yapılıyor. Myomlar rahimden çıkarılıp ,bölgedeki kanamalara müdahale edilir.
Açık cerrahi yöntemle kesi yapılarak myomlar temizlenir.
İlaç Tedavisi
Cerrahi tedavi tercih edilmeyen hastalarda kullanılan ilaç tedavileri her ne kadar myomları ortadan kaldırmasa da, myomun neden olduğu aşırı kanamaların azaltılması ve myomun küçültülmesi gibi faydaları vardır.
Bunların yanı sıra, uygun olan kimi hastalarda, girişimsel radyolojik tekniklerle kasık damarından ilerletilen bir kateter ile, myomu besleyen damarlar kapatılarak myomun büyümesi engellenip hatta küçülmesi sağlanabilir.
1979 doğumlu, evli ve 2 çocuk annesidir. 2002 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra 2002-2008 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Bölümünde ihtisas yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı oldu.
Copyright © 2022 Samsun Vajinismus Tedavisi | Jin.Op.Dr. Sevinç BİLGİN
Hizmetlerimizin kullanımını kolaylaştırmak için çerezleri kullanıyoruz. Çerezlerin sabit sürücünüze kaydedilmesini istemiyorsanız, Tarayıcınızın ayarlarını değiştirebilirsinizKullanım Koşulları