Jin. Op. Dr. Sevinç Bilgin

HPV Aşısı Hakkında Sıkça Sorulan

HPV Aşısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kimler HPV Aşısı Olmamalıdır?

HPV aşısı hamile kadınlara ve ciddi hastalığı olan kişilere önerilmez. Mantar veya lateks alerjisi dahil olmak üzere ciddi alerjisi olan kişilerin aşı olmadan önce doktora görünmesi ve doktor tavsiyesi alması önerilir. Aşının herhangi bir içeriğine karşı alerjik reaksiyon gösteren veya daha önceki HPV aşısında ciddi alerjik reaksiyon gösteren kişiler de aşılanmamalıdır.

CİNSEL OLARAK AKTİF OLAN KİŞİLER HPV AŞISINDAN FAYDA GÖRÜR MÜ?

Fayda görebilirler. Kişi HPV’nin bir tipi ile enfekte olmuş olsa bile diğer HPV tiplerine karşı aşı olarak korunabilir. Ancak hiçbir aşı, önceden var olan HPV enfeksiyonuna karşı fayda sağlamaz. HPV aşıları ancak daha önce maruz kalınmayan  HPV tiplerine karşı koruma sağlar.

HPV AŞISININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Çalışmalarda HPV aşısı güvenilir bulunmuştur. Bildirilen yan etkiler oldukça hafiftir. HPV aşısının en sık yan etkisi aşı yapılan bölgede ağrı, kızarıklık ve şişliktir. Bazen aşıdan sonra baş dönmesi ve bayılma görülebilir. Aşı yapıldıktan sonra 15 dakika kadar daha oturmaya devam etmek bayılma riskini azaltır. Aşıdan sonra baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, halsizlik görülebilir. 

HPV AŞISI RUTİN AŞI TAKVİMİNDE YER ALIYOR MU?

Hayır. T.C Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ve en son 3 Haziran 2020’de güncellenen aşı takviminde HPV aşısı yer almamaktadır.

HPV AŞISI OLAN KADINLAR SERVİKS KANSERİ TARAMASINA KATILMALI MIDIR?

HPV aşısı, Pap Smear Testi olarak da bilinen serviks kanseri tarama programının yerini doldurmamaktadır. HPV aşıları tüm HPV tiplerini kapsamamaktadır. 30 yaşında başlayan ve beş yılda bir 65 yaşına kadar yapılan rahim ağzı kanseri tarama programı, önleyici ve koruyucu sağlık hizmetlerine devam edilmelidir.

ÖNERİLEN AŞI YAŞ ARALIĞINDA OLMAYANLAR SERVİKS KANSERİNE KARŞI NASIL KORUNABİLİR?

HPV aşısının önerildiği yaş aralığında olmayan kişiler, korunmasız cinsel ilişkide bulunmayarak rahim ağzı kanseri riskini azaltabilirler. Genital bölge ile temas riski bulunan eşyaları kimseyle ortak kullanmamalı ve bu eşyaların hijyenini sağlamalıdır. Sigara içmek rahim ağzı kanseri riskini arttıran bir faktördür, sigarayı bırakmalıdır. Tarama programına katılmalı, 30 yaşından sonra Pap smear testini düzenli olarak yaptırmalıdır.

Cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı, menopoz sonrası kanama, pelvik ağrı veya adet dönemleri dışında vajinal kanama gibi belirtiler rahim ağzı kanseri belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda hemen doktora başvurulması gerekir.

Hasta Görüşleri