Gebelik süreci içerisinde tek taraflı beslenmeden muhakkak kaçınılmalıdır. Bu nedenle özellikle protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden gerektiği kadar tüketilmelidir. Özellikle karbonhidrat tüketimi aşamasında dikkat edilmelidir. Gebelik süreci boyunca her dönemde bu meşin maddelerine günlük ihtiyaç artarak devam etmektedir. Bu nedenle kalori ihtiyaçlarına göre beslenmeye özen gösterilmesi ve her döneme uygun ihtiyaçların karşılanması sağlanmalıdır.
Gebelik sürecinin başladığı süre içerisinde normal ağırlıkta olan bir anne adayının bu dönemde aylık ortalama 1 kg alması istenmektedir. Ağırlık kazanımı özellikle ilk üç ay içerisinde hem gerekli hem de önemlidir. Gebelikte beslenme noktasında anne adaylarının ilk 3 aylık dönem içerisinde günde 150 kalori alması gerekmektedir. 4 ila 9 aylık dönemde de 300 kalori almaları yeterlidir. Bu düzen ve sağlıklı beslenme ile ayda ortalama olarak 1 ila 1,5 kilo almaktadırlar.
Gebelikte beslenme başlığında ilk olarak annelerin sık sık ve günde 5 ila 6 öğün olacak şekilde beslenmeleri önerilmektedir. Aşırı tuz tüketimi gebelik boyunca sınırlandırılmalı hatta tüketilmemelidir. Hazır ve işlenmiş gıdaların tüketimi durdurulması gerekmektedir.
Hamilelik süreci boyunca meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Vitamin ve mineral yönünden zengin olan meyve ve sebzeler gebelik boyunca anne ve bebeğin tüm ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılamaktadır. Et ve süt ürünleri ise gerekli proteini karşılayacağından düzenli olarak tüketilmelidir. Özellikle haftanın iki günü balık tüketimi muhakkak önemlidir. Günde 1 ila 2 adet ceviz tüketmek de oldukça yararlıdır. Ayrıca balık ve ceviz bebeğin beyin gelişimi açısından oldukça fayda sağlamakta; Omega 3’ü direkt olarak anneden almasına olanak sunmaktadır. Ancak balıklarda cıva olması nedeni ile haftada 2 günden fazla tüketilmesi önerilmemektedir.
Hamilelik süresi boyunca anne adaylarının bol sıvı tüketmeleri gerekmektedir. Sıvı tüketimi ise; su ile karşılanmaktadır. Her anne adayı günde ortalama 10 bardağa yakın su içmelidir. Sıvı alımı esnasında çay, kahve ve kola gibi kafein içeren gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Maden suyunun yani sodanın içilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Çay ve kahve yerine ıhlamur, nane, kuşburnu, papatya ve adaçayı gibi içecekler tercih edilmesi gerekmektedir. Alkollü içecekler ise; hamilelik süreci boyunca kesinlikle tüketilmemelidir. Fetal alkol sendromu olarak adlandırılan tabloya yol açabilmektedir. En önemli nokta ise; günde 2 ila 3 bardak süt içilmesidir. Günlük tüketilen süt kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından faydalıdır.
Gebelik süresi boyunca anne adaylarının beslenmelerine dikkat ederken kesinlikle diyet yapmamaları gerekir. Özellikle hamileliğin ilerleyen evrelerinde pek çok anne adayının almış olduğu kilolar nedeni ile şikayetçi olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle bu kilolardan kaynaklı olarak daha az beslenmeye çalışmakta ve hatta diyet yapmaktadırlar. Bu durum kesinlikle yanlıştır. Anne adayının hamilelik boyunca özellikle normal kiloda başlayan anne adayları için ortalama 10 ile 12 kilo almaları en ideal orandır. Bu kilo artışı boyuna göre ideal kiloda olan anne adayları için geçerlidir.
Gebelik öncesinde fazla kilolu annelerin beslenmelerine dikkat ederek hatta diyet yaparak bu fazla kilolardan kurtulması önerilmektedir. Aksi halde gebelik dönemi içerisinde herhangi bir şekilde diyet yapılmamakta ve daha az kilo alınarak gebelikte kilo alımına dikkat edilmesi önerilmektedir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise; kabızlık şikayetleridir. Özellikle doğru beslenmeme, hormonların bağırsaklara olan etkileri, kilo artışına bağlı olarak gelişen günlük hareket oranı kabızlık şikayetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle gebelikte beslenme önerileri içerisinde muhakkak posalı besinlerin tüketilmesi gerekmektedir diyebiliriz. Yukarıda da ifade edildiği gibi günlük sıvı alımına dikkat edilmesi ile gerekmektedir. Bu sıvı alımı esnasında kuru kayısı, kuru incir ve kuru erik gibi meyvelerin yenilmesi ya da komposto olarak tüketilmesi hem kabızlık şikayetlerine hem de beslenme planındaki zincire katkı sağlamaktadır.
Her anne adayı unutmamalıdır ki 9 aylık süreç içerisinde yapılabilecek en önemli adım doğru beslenmekten geçmektedir. Bu nedenle tüm bu öneriler dikkate alınarak geçirilen hamilelik süreci sonrasında daha sağlıklı bir bebek ve daha sağlıklı bir bedene sahip olmak mümkündür. Bu nedenle hem bebeğin yararlanacağı hem de annenin faydalanacağı tüm yararlı besinlerin belli oranlarda tüketilerek sağlıklı bir hamilelik geçirmek mümkündür. Yani hamile anne adaylarının iki kişilik beslenme düşüncesinde olmamaları gerekmektedir.
Yediğiniz besinler bebeğinize plasenta yoluyla geçer. Tabii yediklerinizde bulınan zararlı maddelerde. Alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak kalmalı, sigara içmemelisiniz. Şekeri azaltmalı, pastorize edilmemiş sütleri içmemelisiniz. Bol bol taze sıkılmış meyva suları içmelisiniz. Muzlu süt gibi içecekler kalsiyum ve protein açısından zengindir. yeşil yapraklı sebzeler , yağsız kırmızı et , süt, yoğurt, peynir, tavuk eti,balık gibi yiyecekleri bol bol tüketmelisiniz.
Gebelikte böbrekleri çalıştırmak ve kabızlığı önlemek amacıyla bol su içmeli ve sıvı tüketmelisiniz.
1979 doğumlu, evli ve 2 çocuk annesidir. 2002 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra 2002-2008 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Bölümünde ihtisas yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı oldu.
Copyright © 2022 Samsun Vajinismus Tedavisi | Jin.Op.Dr. Sevinç BİLGİN
Hizmetlerimizin kullanımını kolaylaştırmak için çerezleri kullanıyoruz. Çerezlerin sabit sürücünüze kaydedilmesini istemiyorsanız, Tarayıcınızın ayarlarını değiştirebilirsinizKullanım Koşulları